Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Airedaleterriern och den skotskaterriern tillhör de raser som har strävpäls. Den sträva pälsen består av två lager, sträva täckhår och mjuk underull. I kombination utgör de en fantastisk kostym som är värmande, smutsavstötande och vattenavvisande. Airedaleterriern skall trimmas minst 2ggr / år detta kostar på en hundsalong runt 1500kr. När man trimmar plockar man för hand bort de sträva täckhåren, även den mjuka ullen växer och skall kammas bort. Den skotska terriern bör trimmas minst 4ggr / år. Detta kostar runt 600 - 700kr på en hundsalong.
 
En sträv päls skall inte klippas, den förlorar då alla sina bra egenskaper. Istället för två lager päls får man en mjuk och glanslös päls med bleka färger. Den klippta pälsen suger åt sig väta, smuts och värmer inte hunden på samma sätt som tidigare. En klippt päls blir svårskött och tovar lättare. Av olika skäl kan man vara tvungen att klippa vissa airedaleterrier så som gamla hundar och hundar med dålig pälskvalité. Har du en gång valt att klippa din airedale eller skotte får du fortsätta med det, man kan inte klippa en gång och trimma nästa.
   
Äger man eller funderar på att skaffa en airedaleterrier skall man vara beredd på att ägna en viss tid åt pälsvård. Oavsett om man väljer att lämna bort sin hund för trimning eller trimmar själv måste man kunna kamma sin hund ordentligt. Detta skall göras varje - varannan vecka beroende på hundens pälskvalité.
Hundsalonger tar med all rätt extra betalt om din hund inte kommer genomkammad till trimning, vissa väljer kanske att inte trimma din hund fler gånger pga detta. Sköter man pälsen bra med regelbunden kamning underlättar det för hundfrisören och hunden vid trimningen.
      
Man skall börja träna sin valp att bli hanterad, kammad och stå på bord på en gång. Vänta inte med detta bara för att hunden är liten. De flesta valpar är vana att stå på bord när de lämnar sin uppfödare. Tränar man detta kontinuerligt får man sällan problem när hunden är vuxen eller när den skall trimmas för första gången.
 

Bild: Molly bordtränas 9v gammal Foto: Dan Holgersson
 
  
När man kammar sin hund är det viktigt att man gör det ända inifrån huden och ut. Det är vanligt att man bara kammar på ytan då pälsen är lång. Det blir då för tätt intill huden och problem av olika slag kan följa utav detta. Din lurviga vän skall kammas överallt, huvud, hals, öron, skägg, rygg, ben och rumpa.
 

     
 
 
För att sköta den vardagliga päls vården behöver man en karda eller borste, 2st stål kammar med olika täthet mellan tänderna, underullskam, klotång och en sax att klippa bort pälsen mellan trampdynorna. 
 
 

 

Väljer man trimma själv är det bra att införskaffa en trimkniv, krita (som gör det lättare att få bort pälsen) och gummi tutor till fingrarna.

Har man en hund som har väldigt mycket ull kan det vara värt att investera i en Coat king, liknar en kratta med krokar.
 


Borste,karda, klotång, mycket tät stålkam, 2 olika stålkammar

Kammar,borstar och kardor med små kulor längst ut på piggarna är inte bra verktyg. De lurar en ofta genom att man inte kommer in till huden vid kamningen resultatet blir att man kammar hunden på ytan.


Från vänster: Trimknivar,underullskammar, Coat-king

Köper ni en valp av mig ingår det 1 st trimning innan hunden är 1 år.
 
För mer pälsvård titta på sidan "trimtips" under den gråa menyn.