Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Innan man börjar att trimma är det viktigt att pälsen är ordentligt genomkammad. Hundar med sträv päls skall inte badas innan trimning. Ett bad gör att pälsen blir "glatt" och kan göra den svårtrimmad. Man gör inte sin hundfrisör en tjänst genom att bada innan trimning.

När man trimmar plockar man för hand bort hela hårstråt. Man kan som hjälpmedel använda en trimkniv, titta på pälsen som trimmas bort för att försäkra sig om att roten är med. Är man ovan är det lätt att man skär av pälsen, effekten blir då den samma som när man klipper. I början väljer många att bara trimma med fingrarna då kan man inte skära av pälsen.

Ta tag i en liten tuss päls, greppa med tummen så långt ut på stråna som det går. Håll emot med den andra handen, spänn hundens skinn. Drag rakt ut längs med hunden alltid medhårs. Det är viktigt att tänka på hur pälsen växer i virvlar. Trimmar man mothårs gör det ont på hunden och det blir lätt kala fläckar.

På denna bild visar jag hur man kammar underull med underullskammen. Kammen skall ligga plant mot hunden. Håll emot med den andra handen, spänn hundens skinn. Kamma medhårs, det är den mjuka ullen som skall försvinna här inte de sträva täckhåren.